Erhan Tuncel Serbest, Yasin Hayal'e Müebbet

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Hrant Dink davasında mahkeme sanıkların tümüne son sözlerini sordu. Kararın verilen aranın ardından açıklandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Yasin Hayal'i ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek'' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Erhan Tuncel'e Hrat Dink davasından ceza verilmedi. Mc Donalds patlamasından 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ayrıca Yasin Hayal'e Orhan Pamuk'a tehditten 3 ay, ruhsatsız silah bulundurmaktan 1 yıl hapis cezası verildi.

Hrant Dink davasında tüm sanıkların terör örgütü üyeliği ile yardım ve yataklıktan beraatine karar verildi. Yasin Hayal'in abisi Osman Hayal beraat etti. Hrant Dink davasında mahkeme kararını açıkladığı sırada salonda gerginlik yaşandı. Tartışma büyüyünce sanıklar mahkeme salonundan çıkartıldı. Savcının karar itiraz edeceği öğrenildi.

BİZİM DAVAMIZ YENİ BAŞLIYOR

Dink ailesinin Avukatı Fethiye Çetin kararın ardından "Bu karar yerleşik bir geleneğin bozulmadığı anlamına geliyor. Bu gelenek devletin bir kısım vatandaşlarını ötekileştirerek düşmanlaştırma geleneğidir. Bu gelenek halen devam ediyor" dedi. Demokratikleşmek için Dink davasının eşsiz bir fırsat olduğunu ancak bunun kullanılmadığını kaydeden Çetin, "Bugünün siyasileri kendilerini ötekileştiren gelenekle ittifak kurmuş bulunuyorlar. Bu ittifaklar geçicidir devlet dönüşmediği sürece" değerlendirmesinde bulundu. Davanın bitmediğini, bitenin bir komedi dosyası olduğunu ve kendileri için yeni başladığını kaydeden Çetin, gidecekleri pek çok yol olduğunu ve bunların her birini büyük bir kararlılıkla kullanacaklarını ifade etti.

Açıklamalar sırasında Rakel Dink'in gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Öte yandan, adliye önünde yapılan açıklamaların ardından Dink Ailesi ve adliye önündeki grup, Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.

YASİN HAYAL: "BU KARAR TÜRKİYE'NİN ÇİRKİNLİĞİNİ GÖSTERİYOR"

Hrant Dink davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yasin Hayal, "Bu karar Türkiye'nin çirkinliğini gösteriyor" dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan davanın ardından sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel, tutuklu bulundukları cezaevine geri götürüldü. Mc Donald's patlamasından 10 yıl 6 ay hapis cezası verilen, Hrant Dink davasında ise beraat eden Erhan Tuncel, adliyeden çıkartılırken basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yasin Hayal ise "Herkesi seviyorum. Bu karar Türkiye'nin çirkinliğini gösteriyor" dedi.

Hayal ve Tuncel'i taşıyan cezaevi aracı, polis konvoyu eşliğinde adliyeden ayrıldı.

"MAHKEMENİZE MEYDAN OKUYORUM"

Sanık Erhan Tuncel, "Ben nerede, ne zaman, kime 'git Hrant Dink'i öldür' demişim." dedi.

2004 yılından sonra BBP ile ilişkisinin kalmadığını anlatan Tuncel, diğer sanık Yasin Hayal'in eylemlerini sıralayarak birileri tarafından korunduğunu savundu.

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın burada göreve başlamasıyla kendisinin istihbarat elemanlığından çıkarıldığını ileri süren Tuncel, "Benim sadece Hrant Dink vurulacak demem yeterli. Kimse bana git engel ol diyemez." diye konuştu. 17-18 kez ihbarda bulunduğunu belirten Tuncel, terör örgütü yöneticisi ve azmettirici olduğu suçlamalarını reddetti. Tuncel, diğer sanıkların kendisi sayesinde yakalandığını savundu.

Mahkeme daha sonra sanıklara ve avukatlarına son sözlerini sordu. Sanık Tuncel, son sözünde "Bu yolda bir aile, bir gençlik ve bir istikbal kaybettim. Vatan sağolsun." dedi.

Sanık Yasin Hayal ise iddianameyi hazırlayan savcılardan Fikret Seçen'e küfürlü ifadeler kullandı. Bunun üzerine mahkeme başkanı Hayal'i uyardı. Hayal, "Benden şikayetçi olabilir" diye konuştu. Hayal daha sonra, "Bu salonlarda birçok Anadolu çocuğunun kalemi kırılmıştır. Buradan mahkemenize meydan okuyorum. Bakalım hangi delikanlı benim kalemimi kıracak? Kalemimi kıracak delikanlı arıyorum." ifadelerini kullandı. AA

Facebook

Youtube