AB Bakanı Egemen Bağış: Vize Saçmalığından Vazgeçin

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu üyelerine seslenerek, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vize saçmalığına son verin” diye konuştu. İstanbul’da yapılan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 68’inci Toplantısı’nın açılış oturumunda konuşan Bağış, Türkiye’nin AB sürecinde çifte standarda maruz kaldığını ancak yine de müktesebata uymaya kararlı olduğunu söyledi.


 


Bağış, bu çifte standartların en başında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Schengen üyesi ülkelere girişte vize talep edilmesi geldiğini belirtti.

BELİZE’YE VAR TÜRKİYE’YE YOK
Sırbistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerin vatandaşları için Schengen ülkelerine vizesiz girişin yolunun açıldığı, Belize, Brezilya gibi Avrupa’yla ilgisi bile olmayan ülkelerin vatandaşlarına vize muafiyeti uygulandığını hatırlatan Bağış, “Böyle bir dönemde Türk halkının vize kuyruklarında bekletilmesi kabul edilemez” diye konuştu.

Bağış, Avrupa Parlamentosu üyelerine seslenerek, “Sizden bu saçmalığa son vermenizi istiyorum” dedi.

Türkiye’ye böylesi bir çifte standart uygulanırken, Ankara’nın üçüncü ülkelerle vizelerin kaldırılması için yaptığı anlaşmaları eleştirmeye kimsenin hakkı olmadığını da savunan Bağış, “Türkiye 2004’e kadar diğer aday ülkeler gibi AB ile eşgüdüm içindeydi. Bu süre içinde vizenin kaldırılmasını bekledik ama yaşanan haksızlıklar karşısında biz de kendi yolumuzu seçtik” diye konuştu.

“AKIL TUTULMASI”
AB-Türkiye ilişkilerinde yaşanan bir başka çifte standardın da Türkiye’yle müzakerelerde insan hakları, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü konularının ele alındığı 23 ve 24’üncü fasılların açılmaması olduğunu söyledi.

AB’nin üyelik müzakerelerine başladığı bütün ülkelerle ilk açılacak ve en son kapanacak fasılların 23 ve 24 olması konusunda bir karar alındığına ancak Kıbrıs Rum Yönetimi’nin dayatmaları dolayısıyla Türkiye konusunda tam aksi bir uygulama yapıldığına dikkat çeken Bağış, “Bu akıl tutulmasına dur deme vakti gelmiştir. Demokrasiye, hukuka, basın özgürlüğüne inanıyorsak, gelin blokajı hep beraber kaldıralım” diye konuştu.

“2012 ZOR BİR YIL OLACAK”
Bağış, 2012 yılının Kıbrıs Rum Kesimi’nin olası dönem başkanlığı ve AB’nin en büyük üyelerinden Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla Türkiye-AB ilişkileri açısından çok zor bir yıl olacağını söyledi.

Bir önceki karma parlamento komisyonu toplantısında gündeme gelen pozitif gündeme de değinen Bağış, “Biz zaten pozitif düşünüyoruz. Yoksa müzakereler için 45 yıl bekler miydik? Yolumuzda kararlılıkla devam eder miydik?” dedi.

“MUHALEFET PARTİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Türkiye’nin AB üyeliğinin birçok ülkede seçim malzemesi yapıldığının altını çizen Bağış, buna karşın TBMM’deki muhalefet partilerinin Türkiye’nin AB üyeliğini seçim malzemesi yapmamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bağış, “Türkiye’nin AB süreci muhalefet tarafından sömürülmedi. Dolayısıyla muhalefet partilerimize buradan teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YİNE MADLENER, YİNE TARTIŞMA
Düzenlenen soru-cevap oturumunda, Bağış ile daha önceki Karma Parlamento Toplantıları’nda karikatür tartışması yaşadığı Hollandalı milletvekili Barry Madlener arasında yine ufak bir tartışma oldu.

Madlener’in İslam’da dini eleştirmenin yasak olmasıyla ilgili yorumları üzerine Bağış, “Sayın Madlener, siz artık benim için bir sınav oldunuz. Her toplantıda yeni bir macera yaşıyoruz. Daha önceki toplantılardan birinde size Mevlana’yı öğretmiştim. Bugünkü yorumlarınıza da İmam Gazali’yi öğreterek cevap vermek istiyorum. İmam Gazali’nin bir sözü vardır, ‘Cahillerle tartışmayın ben hiç kazanamadım’ diye. Bu ders bugünlük size yeter” dedi.

Bağış CHP Milletvekili Şafak Pavey’in Avrupa’da yaşanan karikatür krizinin ifade özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesi gerektiği yönündeki sözlerine de tepki göstererek, “Siz milletinizin değerlerine hakaret edilmesini kabul edebiliyor olabilirsiniz ama ben edemiyorum” diye konuştu.

RUM KESİMİNİN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI
Kıbrıs Rum Yönetimi AKEL Partisi Milletvekili Takis Hadjigeorgiou ise Bağış’a, “Yeni fasılların Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde açılmasını ihtimalini yok mu sayıyorsunuz? Sanki bunu arzu ediyormuş gibi konuştunuz. Türkiye’nin üyelik sürecindeki tıkanmanın açılması için sorumluluk size ait. Farz edin Türk askerleri Kıbrıs’tan çekildi, ne kaybedersiniz?”şeklinde bir soru yöneltti.

Bağış, Temmuz ayına kadar adada çözüm sağlanması ve ‘birleşik Kıbrıs’ın dönem başkanı olması durumunda geri kalan 14 faslın tamamını seve seve açacaklarını belirterek, “Ancak dönem başkanı olan Kıbrıs yarım bir devletse altı ay daha yeni fasıl açmayız. Nasılsa bir buçuk yılı yeni fasıl açmadan geçirdik, bir altı ay daha dayanırız” diye konuştu.

Facebook

Youtube