Türkiye'de 980 Rüzgar Santrali Bulunuyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türkiye'nin 2023 vizyonu içinde rüzgâr santrallerinde kurulu gücün 20 gigavata ulaştırılması hedefleniyor. 3 ya da 4 yıl sonra Türkiye'de fabrika kurması gündeme gelen Siemens'in Türkiye genel müdürü Hüseyin Gelis, "Talep artıyor. Eğer 300 megavatlık parkımız olursa o zaman rüzgâr kanatlarını burada üretmenin bir anlamı olabilir." dedi. Türkiye'de şu an 980 adet dikili rüzgâr santrali bulunuyor. Bunun yaklaşık 200'ü geçen yıl dikildi. Bu yıl da bir bu kadar dikileceğini aktaran Siemens Yenilenebilir Enerji Sorumlusu Sinan Budik, "2012'de de artarak devam eden rüzgâr santrali yatırımları 2013'te 400'ün üzerinde türbin satılmasını sağlayacak." dedi. Bu rakam Türkiye'deki mevcut talebin iki katı anlamına geliyor. Siemens ise bu rakamın 100 megavatını tedarik ediyor.
Siemens Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Gelis, 'Talep artıyor. Türkiye'de bir kanat fabrikası kurmayı planlıyor musunuz?' sorusuna, "Şu an rüzgâr türbinlerini Danimarka'dan getiriyoruz. Eğer 300 megavatlık parkımız olursa yani üç katına ulaşırsa Türkiye'de rüzgâr kanatları üretmenin bir anlamı olabilir. Şu an için kanatları yurtdışından getirdiğimizde hâlâ ucuz." diye cevap verdi. Türkiye'de 2006'da başlayan rüzgâr santralleri yatırımları 2010 sonunda 2 milyon kilovata (2 gigavat veya 2 bin megavat) ulaştı. Bu ancak 2 milyon ütünün elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Ancak 2023 yılı hedeflerinde rüzgâr santrallerinde kurulu gücün 20 gigavata ulaştırılması planlanıyor. Bu sebeple üç-dört yıl içinde Siemens'in Türkiye'de kanat üretim fabrikası kurması söz konusu olabilir. Çünkü Türkiye'de şu an 4 bin gigavatın üzerinde lisanslı proje mevcut. Hâlâ her ay ihale yapılmaya devam ediyor. Ancak Türkiye Elektrik Üretim AŞ, Türkiye'deki potansiyelin 12 bin megavat olduğunu açıkladı. Yani 8 bin megavatlık kısım ihale edilecek. CEO Gelis, 5 yıl içinde ihalelerin tamamlanacağı kanaatinde. "Ancak rüzgâr enerjisinde bir konsolidasyon olacak. Alınan lisansların yarıya yakını yatırıma dönüşmüş değil. En fazla 3 yıl içinde 8 şirket kalacak. Bunun başka yolu yok. Lisansları büyük şirketler satın alacak." dedi.

SIRF 'YENİLENEBİLİR'LE OLMAZ, NÜKLEERDEN BAŞKA ÇARE YOK
İki yıl önce dünyada tüketilen enerji miktarı 20 bin teravat saat olarak gerçekleşti. Bunun sadece yüzde 3'ü yenilenebilir enerjilerden sağlandı. Siemens Yenilenebilir Enerji Sorumlusu Sinan Budik, 2030'da toplam tüketimin yüzde 17'sinin yenilenebilir enerjiden karşılanacağının öngörüldüğünü söyledi. Bu yüzde 17'lik kısmın yarısının ise rüzgâr enerjisinden sağlanacağı öngörülüyor. Ancak 2030'a kadar enerji çeşitlenmesi epey zaman alacak. Hem bu sebeple hem de ekonominin büyümesi için artan enerji ihtiyacı için Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyaç duyduğunu aktaran Siemens Üst Yöneticisi Hüseyin Gelis, "Sırf rüzgârla, sırf yenilenebilir enerji ile artan talebi karşılamak mümkün değil. Nükleerden başka çaremiz yok. Ama yeterli bilgimiz de yok. Ama nükleerden kaçmak Türkiye için çok zor. Portfolyoyu geniş tutmamız gerekiyor." dedi.

SIEMENS BANK İÇİN BDDK İLE GÖRÜŞÜYORUZ
Siemens Türkiye Üst Yöneticisi (CEO), Hüseyin Gelis, bir yıl içinde Siemens Bank'ın Türkiye'de bankacılık faaliyetlerine başlayabileceğini açıkladı. Şu an BDDK ile bir görüşme başlattıklarını aktaran Gelis, "Lisans için başvuruda bulunacağız. 1 yıl içinde Siemens Bank'ın Türkiye'de faaliyete başlayabileceğini düşünüyorum." dedi. Troia ören yeri kazı çalışmalarına destek vermek amacıyla gittiği Çanakkale'de basın mensuplarının sorularını cevaplandıran CEO Gelis, Siemens Bank'ın tamamen proje finansmanı yapacağını, bireysel bankacılık amacı gütmeyeceğini söyledi. Siemens Bank'ın ülkeye gelme fikrinde, Türkiye'nin her yıl yüzde 5-6 büyümeyi hedeflemesi önemli rol oynuyor. Çünkü bu denli büyümeyi dengede tutmak ve istikrarlı kılmak için bankacılık sektörünün kredi hacminin yılda yüzde 15-18 civarında büyümesi gerekiyor. Siemens Bank da Türk bankacılık sektöründeki bu büyüme ve fırsatı değerlendirmek için Türkiye'ye gelmek istiyor. Gelis, şu an Almanya ve İngiltere'de faaliyet gösteren bankanın önümüzdeki aylarda lisans almasını beklediklerini söyledi. Bankacılığın yanında Türkiye'de ev aletleri, endüstri, enerji, sağlık ve finans sektörlerinde hizmet veren Siemens, Ekim 2011'den itibaren şehircilik ve altyapıcılık üzerine de faaliyete başlayacaklarını açıkladı. (Arif Bayraktar, Zaman)

Facebook

Youtube