The American Turkish Society, 2011 Genç Fotoğrafçıları Ödüllendirdi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

The American Turkish Society tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve 5000 ABD doları tutarında olan Genç Fotoğrafçılar Ödülü’nü Akdeniz Üniversitesi’nden Tuncay Çetin’in kazandı.  Birincilik ödülünün yanı sıra her biri 2,500 ABD doları tutarında olan iki mansiyon ödülüne Bilgi Üniversitesi’nden Emir Özşahin ve Okan Üniversitesi’nden Mahmut Koyaş layık görüldü. Bu miktarlar, ödül kazanan öğrencinin tercihine göre okul ücretinin ve/veya malzeme masrafının karşılanmasına yönelik olarak kullanılacak.


Türkiye’de fotoğraf dalında lisans eğitimi gören öğrencileri desteklemek ve teşvik etmek amacıyla Elisa ve Haluk Soykan tarafından 2010 senesinde A.B.D’de kurulan Genç Fotoğrafçılar Ödülü, Moon and Stars Project ve The American Turkish Society (ATS—Amerikan Türk Cemiyeti) tarafından yönetiliyor. Program Elisa ve Haluk Soykan tarafından Turkish Philanthropy Funds altında kurulmuş olan "Genç Fotoğrafçılar Ödülü" fonu tarafından destekleniyor. Ayrıca Moon and Stars Project, İstanbul’da yapılacak olan karma serginin masraflarını karşılamaya yönelik projeye $1,000 tutarında ek bir katkı yapacak.

Genç Fotoğrafçıların seçimi, Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nden Anne Havinga (Yousuf ve Estrellita Karsh Kıdemli Fotoğraf Kuratörü) ile Karen Haas (Lane Koleksiyonu Fotoğraf Kuratörü) tarafından yapıldı. İki küratör seçim süreciyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptılar:

“Genç Fotoğrafçılar Ödülünü bu sene de değerlendirmek için davet edilmekten dolayı onur duyuyoruz. Bizim için henüz kariyerlerinin başında olmalarına rağmen sanatlarıyla söyleyecek çok şeyi olan ve bu kadar gelecek vaad eden sanatçıların çalışmalarını değerlendirmek oldukça heyecen verici. Biz Amerikalı kuratörler için büyüleyici olan fotoğraf dalının ortak özelliklerinin, tamamen farklı kültürler arasında da olduğunu görmek ve fotoğrafların içinde bulunanTürk öğelerini keşfetmek. Bu sene Türkiye genelinde 12 farklı üniversitenin fotoğrafçılık programlarından toplam 22 başvuru geldiğini ve bunların kalitesinin ilk yıl olduğundan daha güçlü olduğunu belirtmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu yüzden aralarından tek bir kazanan seçmekte normalde olacağından daha fazla zorluk çektik; bu sebeple fotoğrafları özellikle göze çarpan iki ek sanatçıya mansiyon ödülü verebildiğimiz için daha mutluyuz.

Birincilik ödülünü kazanan Tuncay Çetin yerel bakım evinde kalan Alzheimer hastalarının inkar edilemeyecak kadar hüzünlü portre dizisini sunarken,başlıklarda ve açıklama  metinlerindede sübjeleriyle ilgili  hassasiyetle yaptığı açıklamalarla, onları marjinal hissettirmemeye özen göstermiş. Tuncay Çetin’in siyah-beyaz fotoğrafları güzel baskı kalitesi, aşırı yakın çekimler ve sıkıca kırpılmış komposizyonlarile daha da güçlü kılınmıştır. Bu imajlardaki güç ve olgunluk onları açıkça ilk seçimimiz yapmıştır.

İlk mansiyon ödülünü verdiğimiz Emir Özşahin’in ölü hayvanları, insan pozlarında yakaladığı  alışılmadık bir grup renkli fotoğraftan oluşan ve sanatçının bir arkadaşının trajik ölümüne tanık olmasıyla esinlendiği  “Pastel Ölümler” resimlerinden oldukça etkilendik. Ölümünden sonra sevilen kişiye ait kalıntıların bu görsel arayışı hem düşündürücü hem de şaşırtıcı bir şekilde güzeldi. İkinci mansiyon ödülü ise büyük ve grafik gücü yüksek olan baskılarıyla Türkiye ve Ermeni sınırındaki engebeli arazide yaşayan erkek,kadın ve çocukların birbirinden çok farklı yaşam deneyimlerini inceleyen Mahmut Koyaş’a gidiyor.  Bizi özellikle çeken, sanatçının bir erkek ve saha kalkmış atı içine alan heyecan verici fotoğrafı ve çamaşır yıkayan kadınların inanılmaz emeğini gösteren ve her ikisi de bölgenin dramatik manzarası karşısında çekilen görüntüleriydi. Tuncay Çetin, Emir Özşahin, Mahmut Koyaş ve bu yıl ikincisi düzenlenen Genç Fotoğrafçılar Ödülü’ne katılan bütün fotoğraçıları kutluyoruz.”

YARIŞMAYA KATILAN ÜNİVERSİTELER
- Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü
- Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü
- Bilgi Üniversitesi Fotoğraf Video Bölümü
- Dokuz Eylül Üniversitesi Fotoğraf Bölümü
- Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü
- Marmara Üniversitesi Fotoğraf Bölümü
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü
- Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü
- Sabancı Üniversitesi Görsel İletişim Bölümü
- Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü
- Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Anasanat Dalı

 

Facebook

Youtube