Altın Palmiye 32 Yıl Sonra Yeniden Bir Türk Yonetmenin

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Kis UykusuPARİS — Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu adlı filmiyle 67’inci Cannes Film Festivali’nde “Altın Palmiye” aldı. Yıllardır Cannes’da, en iyi yönetmen, juri özel ödülü ve büyük ödül alarak adım adım Altın Palmiye’ye yaklaşan Nuri Bilge Ceylan, sinemanın dev isimlerini geride bırakarak, sonunda Kış Uykusu ile festivalin en iyisi seçildi. Nuri Bilge Ceylan ödülünü Gezi olaylarında yaşamını yitiren Türk gençlerine adadı.


Festivalde filmi gösterildikten sonra, pek çok sinema eleştirmeni tarafından favori olarak tanımlanan Ceylan son güne kadar favori isimler arasında kaldı. Haluk Bilginer tarafindan canlandırılan Aydın karakteriyle Türk aydınının çıkmazını ve iç kavgalarını anlatan 3 saat 16 dakikalık filmi izleyen sinema eleştirmenleri, Film öyle akıcıydı ki, 3 saat nasıl geçti anlamadık.

Ceylan, yeni Türk Bergmanı yorumlarını yapınca Türk yönetmenin adı son ana kadar, Mike Leigh, Xavier Dolan ve Jean Luc Godard ile birlikte Altın Palmiye ödülünün favorileri arasında anıldı.

Ölen Türk gençlerine adıyorum

Tüm ödüllerin dağıtılmasının ardından sıra gecenin en büyük isimlerine geldiğinde, yönetmen Quintin Tarantino ve ünlü oyuncu Uma Thurman, Altın Palmiye ödüllerini vermek üzere sahneye geldi. Jüri Başkanı Jane Champion, ödülü Kış Uykusu filmine verdiklerini açıklayınca salondan büyük alkış koptu. Diğer ödül kazanan isimlerin tersine kısa ve öz konuşmayı tercih eden Ceylan, isim vermeden ödülünü Gezi olaylarında ölen gençlere adayarak,

Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu sene Türk sinemasının 100. yıldönümü. İnanılmaz güzel bir tesadüf. Projemi destekledikleri için Thierry Fremaux, Gilles Jacob ve Jane Chanpion-a çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü birilerine adamak istiyorum. Ödülümü son bir yıl boyunca yaşanan olaylarda hayatını kaybeden tüm Türk gençlerine adıyorum diye konuştu. Ceylan kısa konuşmasını yine büyük alkışlar arasında tamamladı.

Böylece Nuri Bilge Ceylan, 1982 yılında Yılmaz Güney sonrası Altın Palmiye kazanan ikinci Türk yönetmen oldu.

Fransız aktör Vincent Lambert tarafından sunulan gecede başkanlığını Jane Campion’un yaptığı Cannes jurisinin, 10 günlük maratonun ardından ödül alan diğer isimler şöyle:

En iyi erkek oyuncu: Timothy Spall - Mr. Turner - Mike Leigh, İngiltere

En iyi kadın oyuncu: Julianne Moore - Maps to the Stars - David Cronenberg, ABD

En iyi senaryo: Leviathan- Andrey Zvyagintsev et Oleg Negin, Rusya

Juri özel ödülü: Xavier Dolan - Momy ve Jean Luc Godard - “Adieu au langage” - Kanada, Fransa

En iyi yönetmen ödülü: Foxcatcher - Benett Miller, ABD

Büyük Ödül: Les Merveilles - Alice Rohrwacher, İtalya

Altın Palmiye ödülü: Kış Uykusu – Nuri Bilge Ceylan, Türkiye
 Arzu Çakır - Voice of America

Facebook

Youtube