Hastanede Kullanılan Cep Telefonları Daha Fazla Bakteriye Sahip

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türkiye’de yapılan ve Amerikan Enfeksiyon Kontrol Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma; hastalar, refakatçi ve ziyaretçiler tarafından hastanelerde kullanılan cep telefonlarında, sağlık çalışanlarının telefonlarından daha fazla tehlikeli bakteri bulunduğunu ortaya çıkardı. Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre; hastalar, refakatçi ve ziyaretçiler tarafından kullanılan cep telefonları sağlık çalışanlarının kullandıkları telefonlardan daha fazla tehlikeli bakterileri taşıyor.
Araştırmanın yayınlandığı Amerikan Enfeksiyon Kontrol Dergisi’ne göre, hasta grubunun cep telefonlarında yüzde 39.6 oranında tehlikeli bakteri bulunurken sağlık çalışanlarının telefonlarında bu oran yüzde 20.6 olarak belirlendi.

“HASTALARIN CEP TELEFONLARINDAKİ BAKTERİLER ENDİŞE VERİCİ”
Science Daily bilim haberleri sitesi ise, 67’si sağlık çalışanlarına, 133’ü ise hasta, refakatçi ve ziyaretçilere ait olan 200 cep telefonunun tuş, mikrofon ve kulak bölümü parçalarından alınan örneklerin incelendiğini belirterek hastaların ve refakatçilerin cep telefonlarında bulunan bakterilerin çok endişe verici olduğunu bildirdi. Site araştırma yazarlarının şu sözlerine yer verdi:
“Bazı araştırmacılar sağlık personelinin cep telefonlarının hastanede potansiyel bakteri kaynağı olabileceğini söylüyor. Bizim bulgularımız hasta, hasta refakatçi ve ziyaretçilerin cep telefonu hastane ile ilgili patojen (hastalık mikrobu) kolonisi için yüksek risk gösterdiğini ortaya çıkardı.”

“ABD’DE HASTANE ENFEKSİYONU HER YIL 100 BİN ÖLÜME NEDEN OLUYOR”
Araştırmaya yer veren Los Angeles Times gazetesi ise, ABD’de her yıl yaklaşık 1.7 milyon hastaneden geçen enfeksiyonun rapor edildiğine dikkat çekerek bu enfeksiyonun yaklaşık 100 bin ölüme neden olduğunu belirtti.
Gazete, son yıllarda hastanelerin enfeksiyonun yayılmasını azaltmak amacıyla standart ve uygulamaları yasalaştırmak için güçlü bir şekilde çalıştıklarını vurgularken araştırma yazarlarının cep telefonundaki bakterilere yönelmenin kolay olmayacağını belirttiklerini ifade etti. (ANKA)

Facebook

Youtube