Topbaş ABD Belediye Başkanları Birliği Konferansına Katıldı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı sıfatıyla konferans çerçevesinde düzenlenen "İklimin Korunması Ödülleri" konulu yemekli çalışma toplantısına katılan Topbaş, aralarında ABD Temsilciler Meclisi azınlık lideri Demokrat Pelosi, ABD Belediye Başkanları Konferansı Başkanı B.Kautz ve ABD genelindeki çok sayıda belediye başkanının bulunduğu katılımcılara konuşma yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ABD'nin Baltimore kentinde düzenlenen ABD Belediye Başkanları Birliği'nin yıllık konferansına katıldı.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Başkanı sıfatıyla konferans çerçevesinde düzenlenen "İklimin Korunması Ödülleri" konulu yemekli çalışma toplantısına katılan Topbaş, aralarında ABD Temsilciler Meclisi azınlık lideri Demokrat Nancy Pelosi, ABD Belediye Başkanları Konferansı Başkanı Elizabeth B.Kautz ve ABD genelindeki çok sayıda belediye başkanının bulunduğu katılımcılara konuşma yaptı.

Konuşmasında, organizasyona katılabilmekten büyük onur duyduğunu söyleyen Topbaş, ülkelerin kalkınması ve dünya barışında yerel yönetimlerin çok büyük sorumluluğu olduğunu belirterek, sorunları yerelde çözmenin önemine değindi.

Küçülen dünyada herkesin geleceğinin birbirine kenetlendiğine ve herkesin aynı gemide yüzdüğüne işaret eden Topbaş, şehirlerdeki nüfus artarken, doğal kaynakların tükenmeye başladığını ve herkesi tehdit eden iklim değişikliği sorunuyla karşı karşıya olduklarını hatırlattı. Topbaş, "Bu nedenle her birimizin ayrı sorunları hepimizin bir sorunu olmalıdır. Çünkü hepimiz küresel bir ailenin fertleriyiz" dedi.

Birbirlerinden kazandıkları deneyimin önemine ilişkin örnek veren Topbaş, 5 yıl önce New York metrosuyla ilgili bir çalışmayı televizyonda izlemesinin ardından New York'a ekip gönderdiğini ve araştırma ve çalışma yaptırdığını, bu sayede İstanbul'da metroların vagon aralıklarının 4,5 dakikadan bugün 70 saniyelere kadar indirildiğini söyledi.

"KÜRESEL EKONOMİK KRİZE RAĞMEN DURMADIK"
Topbaş, 2004 yılından bu yana görevde bulunduğu İstanbul'a 24 milyar dolar yatırım yaptığını ve küresel ekonomik krize rağmen durmadıklarını vurgulayarak, 2011 yatırım bütçesinin 4,5 milyar dolar olduğuna dikkati çekti. Topbaş, "Bu yatırımlarımızın istihdama etkisini ölçtük ve 100 binin üzerinde geri dönüş olduğunu gördük. Bu ekonomik krizi aşmanın yolu isterlerse bir araba, isterlerse bir simit olsun mutlaka harcamaya teşvik etmek ve ekonomiyi hareketlendirmek gerekiyor. Bu konuda yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor" dedi.

Mevlana'nın "bir neslin geleceğini bir öteki neslin hazırlayacağı" sözünden yola çıkarak, gençlerin yönetime etkin katılmasının önemli olduğunu belirten Topbaş, kendilerinin 300'er kişilik genç ve çocuk meclisleri kurduklarını kaydetti.

Amerikalı belediye başkanlarının "yenilikçi ve öncü" tutum sergilemelerini yakından takip ettiklerini belirten Topbaş, "Yerel yönetimler olarak dünyanın geleceğine çok önemli etki ve katkılarınız var. Özellikle federal hükümetinizi uluslararası arenada düşük emisyon girişimine öncülük etmeye zorladınız. Bu tutumunuzu çarpıcı bir örnek olarak takip ediyoruz. UCLG olarak 2030 kenti manifestosunu yazarken sizin bu örnek tutumunuzdan esinlendik. Bu manifesto küresel bir ailenin ürünüdür ve altında 3 bin yerel yöneticinin imzası olan önemli bir bildiridir" diye konuştu.

"SİZLERDEN TALEBİM, UCLG ÇATISI ALTINDA BİZİMLE ÇALIŞMANIZ VE DESTEK VERMENİZ"
Arzularının halkı mutlu etmek, yaşanabilir kentler oluşturmak ve dünya barışına katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Topbaş, ABD'de 1210 kentin temsil edildiği ABD Belediye Başkanları Birliği üyelerine hitaben, "Özellikle sizlerden talebim, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) çatısı altında bizimle beraber çalışmanız ve destek vermeniz" dedi.

Konuşması sık sık katılımcıların alkışlarıyla kesilen Topbaş, yemek sırasında Temsilciler Meclisi azınlık lideri Nancy Pelosi ve diğer Amerikalı belediye başkanlarıyla sohbet etti. Topbaş'ın konuşmasının ardından birçok belediye başkanı Topbaş'ın yanına gelerek kendisini tebrik etti. Topbaş, Pelosi ile sohbeti sırasında da kendisine hediye verdi.

Topbaş, Baltimore toplantısından sonra Washington'a geçerek, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin onuruna vereceği akşam yemeğinde Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü ve ABD'deki Türk çatı kuruluşu Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi'ni (ATAA) ziyaret etti. (BALTIMORE/WASHINGTON -AA)

Facebook

Youtube