Rauf Denktaş, New Yorkta Anıldı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu önderliğinde, New York Türkevi’nde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı anma töreni yapıldı. New York Başkonsolosluğu’nun himayelerinde yapılan anma törenine, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu M.Levent Bilgen, KKTC New York Özel Temsilcisi Büyükelçi Hilmi Akil, Türkiye Cumhuriyeti Vaşington Büyükelçiliği Müsteşarı Rauf Alp Denktaş (KKTC Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın torunu), Başkonsolos yardımcısı Pınar Sevi Şentürk ve eşi Aziz Sevi, Konsolos Ümit Alpaslan Kılıç, Konsolos İsmet Erikan, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar, New York'ta kurulu olan Kıbrıs Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Sencer ile çok sayıda diplomat ve Denktaş'ı seven Türk toplumu üyeleri katıldı.  

 


 
Denktaş Bir Kurumdu
Denktaş için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Büyükelçi Apakan, "Denktaş eski bir dostumdu Rauf ile 1975 yılında tanıştım, o çok yönlü bir lider, bir kahraman, Denktaş üstün bir müzakereciydi" diyerek sözlerine şöyle devam etti

 

"Hayatı boyunca kendini Kıbrıs’a adadı. Ailesinden bir çok kişiyi kaybetti. Ama en büyük korkusu Kıbrıs’ı kaybetmekti. Yokluklar içinde kendini yetiştirmiş büyük bir liderdi. Büyük bir müzakerecidir. Hayatının her anında Kıbrıs’ın önemini vurgulamıştır.Türkiye ve Kıbrıs Türkleri olarak kaybımızın çok büyük olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

 

"Hangi görüşten olursanız olun herkesi kabul eder, herkesle gorüşürdü. Denktaş kurumsal yapıya herzaman önem vermiş ve destek olmuştur."
 
"1877-78 yıllarında İngilizlerin adayı işgal ettiği dönemde dedesinin de asker olduğunu, Osmanlı askerlerinin adadan çekildiği zamanları hatırladığını ve birgün Türk askerinin adaya yeniden geleceği inancını hep taşıdığını söylüyordu. O Türk ulusunun her zaman gurur duyacağı bir liderdi, halkını çok severdi, gençliğinde birgün bir devlet kuracağını Mısırlı bir falcıdan duyduğunda arkadaşları ona gülmüşlerdi ama o Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini kurmayı başardı" dedi.
 
“Bize Kimse Başınız Sağ Olsun Demedi”
Büyükelçi Apakan'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Denktaş'ın torunu ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Vaşington Büyükelçiliği Müsteşarı Rauf Alp Denktaş, dedesinin
yaşayamadığı ama yaşamak istediği bir hayatı anlatan şiirleri vardı, hep yaşamak istediği ama bir türlü yaşayamadığı hayatı anlatan şiirler kaleme alırdı dedi. Sanat onun hayatının gizli bir parçasıydı. Kaleminden dizelere sığamayacak derin anlamda şiirler dökülürdü. Onun hayatının sadece 30 yılına şahit olabildim. Öncesinide kitaplardan okudum.  Bazı şeyleri ondan dinleme fırsatım da oldu. Kıbrıs halkı ve Türk halkı hep yanımızda oldu. Bize kimse başınız sağ olsun demedi, başımız sağ olsun dedi.
 
Sancağı Biz Devraldık
Türk dünyası için büyük bir kayıp yaşandığını söyleyen TADF Başkanı Ali Çınar: bitmek bilmeyen enerjisiyle hayatının her anını Kıbrıs’a adamış bir liderin torunları olarak, bundan sonra bu davayı bizim devralmamız gerekir. Kıbrıs Türkü ve Türkiye bir bütündür. Bizde gücümüzün son damlasına kadar Kıbrıs için mücadele vereceğiz dedi.
 
Anlatırken Duygularına Hakim Olamadı
New York Kıbrıs Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Sencer, merhum Rauf Denktaş’ı anlatırken duygularına hakim olamadı

 

Konuşması sırasında sıkça duygulanan Sencer; "Ben onu izleyerek büyüdüm. Benim hayatımda tanıdığım ve örnek aldığım en müthiş insandı. Rumlarla fiziksel olarak çatışmalara katıldı. Ölümden korkmaz ama Kıbrıs’ın kaybedilmesinden de bir o kadar korkardı. Dr. Fazıl Küçük ile ikisi Kıbrıs’ın kahramanıdır. Halkıyla kucaklaşan bir başkandı. Kimseyi incitmek istemez hep halkının sorunlarını dinlerdi. Biz Kıbrıs Türkü olarak sadece Bir Cumhurbaşkanı kaybetmedik, aynı zamanda ülkemizin babasını kaybettik dedi.
 
İşte Denktaş’ın kendi kaleminden yazdığı dizeleri:
Benim iki bayrağım var
Biri ana, birisi kız
Benim iki bayrağım var
İkisinin de bağrında
Namusumdur ayla yıldız
Biri damarlarımda kan
Biri alnımda aktır
Benim iki bayrağım var
Birisi gönül yarası
Biri tükenmeyen aşktır
Biri yüreklerde sabır
Biri yaştır kirpiklerde
Benim iki bayrağım var
Gölgesi üstüme düşer
Biri Anamur’da gurup
Biri Girne’de şafaktır
Benim iki bayrağım var
Biri yurdumun tapusu
Biri kan bedeli, haktır.
Biri dudaklarımda duam
Biri gözlerde amindir
Biri güneş gibi sıcak
Biri ay gibi serindir.

(TurkishLifeNews)

Facebook

Youtube