72 Yıl Sonra Rumlara İade Edildi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Hükümetin, azınlık vakfı mülkleriyle ilgili düzenlemesinin ardından, 1936’da el konulan Galata Rum İlkokulu Vakfı’nın İstanbul’daki okul binası iade edildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, iadenin tescil edildiğini açıkladı. Hükümetin azınlık vakıflarının el konulan mülklerine ilişkin düzenlemeye gitmesinin ardından, 1936’dan bu yana vakıfların edindikleri gayrimenkullerin hak sahibi olmasının da yolu açılmıştı.


 

Bu kapsamda Galata Rum İlkokulu Vakfı’nın İstanbul’daki okul binası da iade edildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz’ın konuya ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, Vakıflar Kanunu’na eklenen maddeyle cemaat vakıflarının 1936 beyannamesinde kayıtlı olan taşınmazları ile sonradan edinilen, üçüncü şahıslara geçen taşınmazlarına ilişkin mülkiyet sorunlarının çözüme kavuşturulmasının amaçlandığını vurguladı. Arınç, konuyla ilgili yönetmeliğin Kasım 2011’de yürürlüğe girdiğini, cemaat vakıflarınca yapılacak başvuruların vakıflar meclisince karara bağlandığını anımsatarak, “Bu kapsamda henüz İstanbul’da bir adet cemaat vakfı Galata Rum İlkokulu Vakfı adına Beyoğlu İlçesi Hacımimi Mahallesinde bulunan mülkiyeti Maliye Hazinesine ait, altında 4 dükkanı olan okul vasıflı taşınmazın tesciline karar verildi” dedi.

13 azınlık vakfı başvuru yaptı

Hazırlanan yasayla azınlık vakıflarının 1936 yılından sonra edindikleri gayrimenkuller için hak sahibi olmalarının yolu açıldı. 1974’teki Yargıtay kararının ardından Hazine’ye devredilen ve azınlık vakıflarına geri verilecek yüzlerce gayrimenkul arasında çok sayıda bina, kilise, fabrika ve çeşmeler var. Galata’daki ilkokul binasının, 1936 yılında verilen beyannamede, vakfın mülkleri arasında gösterildiği ve 1974 yılından sonra Hazine’ye geçtiği öğrenildi.

NEVİN BİLGİN\\Star

Facebook

Youtube