Ahmet Ertegün Adı 41 Milyon Dolara Oxford Üniversitesinde Yaşayacak

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

41 milyon dolarlık bağışın altında bir Türk ismi var. Rolling Stone, Led Zeppelin ve Ray Charles gibi isimleri müzik dünyasına kazandıran Atlantic Records’un kurucusu Ahmet Ertegün’ün eşi Mica Ertegün. Dünyanın sayılı eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi dün tarihinin en büyük bağışını aldı. Bağışı veren isim ise ünlü müzik adamı ve Atlantic Records şirketinin kurucusu Ahmet Ertegün’ün eşi Mica Ertegün.


 

Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten, dün İngiltere’nin başkenti Londra’daki The British Academy’de düzenlenen davette “Burs programı, üniversitenin 900 yıllık tarihi boyunca beşeri bilimler dalında aldığımız en cömert destek” dedi. Mica Ertegün, kendisi ve 2006 yılında hayatını kaybeden eşi adına, “Mica ve Ahmet Ertegün Beşeri Bilimler Lisansüstü Eğitim Burs Programı”nın başlayacağını açıkladı.

‘Hayalim liderler yaratmak’

Mica Ertegün “Tarih, müzik, dil eğitimi, edebiyat, sanat ve arkeoloji konulu çalışmalar, Ahmet ve benim için yaşamdaki en büyük hazları oluşturuyordu. İçinde bulunduğumuz karmaşa ortamında insanları yakınlaştırıp birbirlerini anlama kapasitesini artıracak, daha insani bir dünya yaratmaya yardımcı olacak beşeri bilimleri desteklemenin önemli olduğuna inanıyorum. Oxford Üniversitesi’nde başlattığımız Mica ve Ahmet Ertegün Beşeri Bilimler Lisansüstü Eğitim Burs Programı’yla tüm dünyadaki zeki ve heyecanlı öğrencilere ilham vermeyi, kendilerini beşeri bilimler konusuna adamalarını sağlamayı hedefledik. Hayalim, bir gün Ertegün bursiyerlerinin tarihçi, filozof, arkeolog, yazar, besteci, din adamı ve devlet adamı olarak alanlarında lider olmasıdır” diye konuştu.

Led Zeppelin öncülük etti

Londra’da düzenlenen davette, bursun temellerinin 2008 yılında yapılan Led Zeppelin konseri sayesinde atıldığı belirtildi. Led Zeppelin üyeleri dağılmalarından 19 yıl sonra Londra’daki O2 Arena’da yakın dostları Ahmet Ertegün anısına bir konser düzenlemiş, biletleri satışa çıktığında müzik dünyasında yer yerinden oynamıştı. Yapılan çekilişle 20 bin bilete sahip olmak için tüm dünyadan 20 milyonu aşkın müzik tutkunu 125 sterlin ödedi. Oxford Üniversitesi rektör yardımcısı Andrew Hamilton “Konserde elde edilen gelir programa büyük bir ivme kazandırmıştır” dedi.

Ertegün Evi’nde kalacaklar

Mica ve Ahmet Ertegün tam burs programına dünyanın her köşesinden edebiyat, tarih, müzik, arkeolohi, sanat tarihi, Asya ve Ortadoğı çalışmaları alanlarında lisansüstü eğitim görmek isteyen öğrenciler başvurabilecek. Burs programına başlangıçta yılda 15 öğrenci kabul edileceği belirtilirken sonraki yıllarda bu rakamın 35’e çıkması bekleniyor. Programa kabul edilecek öğrenciler Oxford’un merkezinde bulunan ve son teknolojiyle donatılmış 5 katlı Ertegün Evi’ni kullanacak. Ertegün evinde kalan öğrencilere, kendilerinden sonra gelen öğrencilere tam zamanlı danışmanlık hizmeti karşılığında maaş da verileceği kaydedildi.

Oxford’a vermeyip ne yapsaydım?

Oxford Üniversitesi’ne bağış yapan Mica Ertegün, “Mica ve Ahmet Ertegün Yüksek Lisans Bursu’na 1000’in üzerinde başvuru geldi” dedi. Toplamda 41 milyon doların bağışlandığı program hakkında konuşan Rumen Mica, “Bizim durumumuz çok çok iyi. Hiç çocuğum yok. Başka ne yapsaydım, elmas mı satın alsaydım? Birçok insan hastanelere ve buna benzer kuruluşlara yardımda bulunuyor ama bence bu daha ilgi çekici” diye konuştu. Ertegün “Para New York’ta ama eğitim kültürü Oxford’da. Buraya geldiğim anda bunu hissettim” dedi.

Ahmet Ertegün kimdir?

Ahmet Ertegün’ü yakından tanıyan sanatçı dostlarının da katıldığı basın toplantısında ünlü sanat adamı adına hazırlanan kısa bir film de gösterildi. Atlantic Records şirketini kuran Ertegün; John Coltrane, Eric Clapton, Ray Charles, The Rolling Stones, Led Zeppelin ve daha birçok ünlü sanatçının kariyerine yön verdi. Kardeşi Nasuhi ile beraber blues ve soul hayranı olarak, R&B müziğinin caz tınılarıyla başarıyla harmanlanmasını sağladı. Rock and Roll’un ortaya çıkışı ise Ahmet Ertegün’ün yeni sanatçıları keşfetme, müzik türlerini şekillendirme ve modern kültüre katma konularındaki yükselişine katkı sağladı. Ertegün, Maryland Annapolis’de bulunan St. John’s College’da aldığı beşeri bilimler eğitiminin, hayatı boyunca tüm hayallerini gerçekleştirmesine büyük katkıda bulunduğuna inandı. Ertegün, 29 Ekim 2006’da New York’taki bir konseri sırasında düştükten sonra hastaneye kaldırılmış, 14 Aralık 2006 günü vefat etmişti.

Facebook

Youtube