Zeki Baba Öldü, Bir Devir Kapandı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Turk Avenue - Türkiye'de Tabib Albay olarak emekli olduktan sonra 1969 yılında New York'a yerleşen ve  Türklerin kalbinde taht kuran Dr. Zeki Uygur, 8 Mart'ta geçirdiği kalp krizinin ardından bugün sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Manhattan'da iş çıkışı hemen hemen her gün uğradığı 2. Avenue'deki Ali Baba Restaurant'ın önünde düzenlenen törene oğlu Feridun, eşi Ayla başta olmak üzere New York Başkonsolosu Levent Bilgen ve Türk Amerikan toplumunun önde gelen isimleri katıldı. 1960'lı yıllarda New York'a yerleşen Türkler arasında hafızalarda en çok iz bırakan isimlerden biri olan Uygur, son kuşak Amerikalı Türklerle ilk gelenler arasındaki bağın kopmamasına çaba harcayan önemli miheng taşlarındandı. 


 

Cenazenin bir gece önce son anda duyurulması nedeniyle pek çok kişi haberi olmadığı için törene katılamadı.  Törende konuşan Başkonsolos Bilgen, göreve başlamadan önce de New York'ta yaşadığını ve Dr. Zeki Uygur'un Türk toplumundaki etkisine yakından tanıklık ettiğini söyledi. Yaptığı iyilikleri unutulmayacağını söyleyen Bilgen, Türk toplumuna ve ailesine baş sağlığı diledi.

Törende bir konuşma yapan Dr. Pınar Atakent, Uygur'un sadece iyi bir beyin cerrahı değil aynı zamanda iyi bir psikolog ve sosyolog olduğunu söyledi. Kendi mesleki gelişimine de büyük katkı yaptığını söyleyen Atakent, Uygur'un görevli olduğu gemide diş ağrısından muzdarip Tito'yu nasıl tedavi ettiği anısını paylaştı. Dr Uygur'un annesinden öğrendiği yöntemle, pamuğa rakı döküp ağrıyan dişe koyarak Tito'nun ağrısına son verdiğini söyledi.

Törende Uygur'un 40 yıllık arkadaşı Emirhan Buzlucalı da Uygur'un çok sevdiği bir şiiri okudu. Törende ayrıca Uygur'un 40 yılı aşkın zamandır sürekli bir araya geldiği Young Turks grubunun 2007 yılında doğumgününde kendisi için yazılan şiir Cenk Çoktosun tarafından okundu.

Cenaze namazının ardından oğlu Feridun taziyeleri kabul etti. Törenin gerçekleşmesi için Türk toplumu yoğun çaba harcarken, aile Başkonsolos Bilgen'in devreye girmesiyle 2. Avenue'deki törene zor ikna edildi.

Törende Türk Amerikan Dernekleri Federasyon Başkan danışmanlarından Erhan Yıldırım, Uygur'un tiyatrocu yeğeni Behzat Uygur'un gönderdiği mesajı okudu. Behzat Uygur, babası Nejat Uygur'un hastalığı nedeniyle ağabeyinin ölümünü kendisine söylemediklerini, uzakta oldukları için törene gelemediklerini ancak en kısa sürede yapılacak anma töreninde yer alacaklarını söyledi.

Cenaze sonrası yapılan helva dağıtıldı. Uygur'un Türk bayrağına sarılı tabutu Connecticutt'un New Canaan şehrindeki mezarlığa defnedilmek üzere konvoy eşliğinde yola çıktı. New York Din Ataşesi Süleyman Duman, arkadaşları Mehmet Güven, Dursun Koçak, Ali Rıza Doğan, Fatih Özonur, gibi az sayıda kişinin katıldığı defin töreninde, Ataşe Duman Kuran okudu. Eşinin zorlukla ayakta durduğu törende, defin sırasında çok sevdiği Fenerbahçe takımının kaşkolu tabutunun üzerine karanfillerle birlikte konuldu.

TÖRENE KATILANLAR

Cenaze törenine katılanlar arasında New York Başkonsolos Yardımcısı İsmet Erikan, Din Ataşesi Süleyman Duman, TADF Başkanı Ali Çınar, Fenerbahçe USA Başkanı Turgay Kadıoğlu, Amerika Müslümanlar Birliği Başkanı ve Fatih Camii Başimamı Fatih Demirci, Federasyon eski başkanlarından Dr. Ata Erim, Federasyon eski genel sekreteri Yusuf Sami Özçayır, Dr. Özgen Doğan, Dr. Tamer Seçkin, işadamları Erden Arkan, Rıza Ataş, Orhan Yeğen, Tahir Erimli, Federasyon İcra Kurulu üyeleri Derya Taşkın, Serhan Baykan, Cemil Özyurt, Mustafa Turan, Ömer Ekinci, Faruk Acar, Young Turks grubundan yakın arkadaşları Mehmet Güven, Zeki Buzlucarlı ve sevenlerinden oluşan 200'e yakın kişi katıldı.


Bu arada bir dönem Türk Amerikan Dernekleri Başkanlığı da yapan AB Bakanı Egemen Bağış, yayınladığı mesajla Türk toplumuna ve ailesine baş sağlığında bulundu. Bağış, TADF aracılığıyla yayınladığı mesajda şunları söyledi:

''Amerika’daki Türklerin ağabeyi, “Zeki Baba”sı ve benim çok değerli büyüğüm saygideger Dr. Zeki Uygur’un vefatını buyuk üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
 
Kendisini tanıyan herkesin olumlu anlamda sevgisini, saygisini ve takdirini toplamış, yüreği her zaman vatan ve millet sevgisiyle dolu olan, dürüstlüğü, çalışkanlığı ve yardımseverliğiyle tanınan Merhum Dr. Zeki Uygur’a şahsım ve eşim Beyhan Bağış adına yüce Allah'tan rahmet dilerim. Mekanı cennet olsun. Başta ailesi olmak üzere, kendisini ve bizlere katkilarini hic bir zaman unutamayacagini bildigim Amerika’daki bütün Türk toplumunun başı sağolsun.''
 

Facebook

Youtube