Gençler Korsan Kitaba Düşkün

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) yaptığı araştırma, gençlerin yüzde 85.7’sinin kitap fiyatlarını pahalı bulduğunu ortaya koyarken, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 86.1’i okumak için korsan kitap aldıklarını bildirdi. Gençlerin sadece yüzde 4.1’i ise korsan kitaba para vermediğini ifade etti.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) tarafından DESAM’a yaptırılan “Türkiye Neden Okumuyor?” başlıklı anket sonuçları açıklandı. Ankete 18-30 yaş arasında bin 231 genç katılırken, bu gençlerin yüzde 29.7’sinin üniversite, yüzde 8.3’ünün ise yüksek lisans mezunu olduğu bildirildi.

“GENÇLİK KİTAP OKUMAYA VAKİT BULAMIYOR”
Ankete göre, gençlerin yüzde 10.7’si düzenli olarak kitap okurken yüzde 18.9’unun aralıklarla, yüzde 61.9’unun ise düzensiz olarak ara sıra kitap okuduğu anlaşıldı. Gençler, kitap okumalarına engel olarak ise iş yoğunluğu, dersler, internet, arkadaş çevresi ve televizyonu neden gösterdi. Ankete göre, gençlerin yüzde 15.9’unun iş yoğunluğundan kitap okumaya vakit bulamazken, yüzde 18.2’sinin ise dersler nedeniyle vakit bulamadığı sonucu ortaya çıktı. Gençlerin, yüzde 26.8’i arkadaş çevresi ve okuma alışkanlığına sahip olmadığı için düzenli kitap okumadığını, yüzde 28’i televizyon ve internet yüzünden kitap okuyamadığını açıkladı.

YÜZDE 86 KORSAN DİYOR, YÜZDE 8.7 NE ZAMAN KİTAP ALDIĞINI HATIRLAMIYOR
Ankete göre gençlerin kitaba para vermekten kaçındığı sonucu ortaya çıktı. Gençlerin sadece yüzde 4.5’i son 3 ay içinde para vererek kitap alırken, yüzde 10.3’ü 6 ay önce, yüzde 20.6’sı 1 yıl önce, yüzde 55.9’sı ise 1 yıldan daha uzun zaman önce kitap satın aldı. Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 8.7’si ise en son ne zaman kitap aldığını hatırlamıyor. Gençlerin yüzde 85.7’si kitap fiyatlarını pahalı bulurken, bu nedenle korsan kitaba yöneldi. Gençlerin yüzde 86.1’i korsan kitap aldığını açıklarken, sadece yüzde 4.1’i korsan kitap almadığını bildirdi. Ankete göre, gençlerin yüzde 79.5’inin evinde kitap koyacak yeri dahi yok. (ANKA)  (Foto: bigstockphoto)

Facebook

Youtube