Yunanistan'da Yaşayan Türklerin Çilesi Amerika'da Rapor Oldu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Turk Avenue Özel - Yunanistan'da ve Güney Kıbrıs'ta Türk azınlığın yaşadığı sıkıntılar Turkish Coalition of America tarafından Amerika'da gündeme getiriliyor. Yaklaşık 200 bin Müslüman yaşıyor olmasına rağmen, Avrupa'da cami olmayan tek başkentin Atina olduğunun vurgulandığı ''Yunanistan'daki Türk Azınlık Raporu''nda, 5 bin Ortodoks'un yaşadığı Türkiye'de 101 tane kilise olduğu vurgulanıyor. Raporda, Yunanistan'daki Türk kökenlilerin etnik kökenlerinin inkar edildiği, kendi dini liderlerini seçme haklarının olmadığı, Türk camii ve mezarlıklarının sıklıkla tahrip edildiği, suçluların da adalete teslim edilmediği ifade ediliyor.



Washington, DC merkezli Turkish Coalition of America tarafından hazırlanan ve Kongre üyelerinin dikkatine de sunulan rapora göre, Türkiye'de yer alan kiliseler tamirattan geçirilmesine, yenilenmesine rağmen Yunanistan'da yaşayan Türklerin kendi dini merkezlerini yenilemesinin engellediği kaydediliyor. Atina'daki tarihi Fethiye Camii'nin yıkılmaya terkedildiği, Türkiye'nin restorasyon taleplerine rağmen caminin kapalı kaldığı vurgulanıyor.

Son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle, Türkiye'de yaşayan Yunan Ortodoks azınlığın durumunun geliştirildiği, Türkiye'nin tarihi yetimhaneyi Ortodoks Kilisesi'ne devrederek bu alanda bir ilke imza attığı belirtiliyor.

YUNANİSTAN'DAKİ TÜRKLER
Rapora göre, büyük çoğunluğu Batı Trakya Bölgesi'nde olmak üzere Yunanistan'da yaklaşık 150 bin Türk yaşıyor. Türklerin karşı karşıya kaldığı sorunların başında etnik kimliklerinin inkar edilmesi, politikada yeterli şekilde temsil edilememe, kendi vakıf ve camilerini yönetememe, dini liderlerini seçme hakkının, eşit eğitim imkanlarının olmaması, basın ve ifade özgürlüğünün bulunmaması olarak sıralanıyor.

Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan'ın insan haklarına karşı uygulamaları Avurpa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından daha önce cezalandırılmıştı. Ancak Yunanistan mahkeme kararlarını uygulamamakta direnmeye devam ediyor.

Yunanistan'daki uygulamalarla ilgili örneklerin de verildiği raporda, Türklerin ülkede resmiyette Müslüman olarak tanımlandığı, kendisini ''Türk'' olarak adlandırılanların cezalandırıldığı ifade ediliyor. Yunan mahkemeleri Türk sivil toplum örgütlerinin Türk ismi altında örgütlenmesine de izin vermiyor. Raporda, Turkish Association of Komotini, Western Thrace Turkish Teacher's Union, Komotini Turkish Youth Association gibi dernekler kapanmaya veya isimlerini değiştirmeye zorlandığı vurgulanıyor.

Bürokratik sorunlarla da karşı karşıya olan Yunanistan'daki Türkler'den, Avra Camii'nin inşaasında çalışan üçü, 3 ay hapis cezasına ve 122 Euro para cezasına çarptırıldı. İşçiler ilk mahkemede 6 ay hapis, 10 bin Euro para cezasına çarptırılmıştı. Bir sonraki mahkeme cezalarda indirime gitti.

Atatürk'ün doğduğu Selanik'te ise müslümanların ibadet edebilecekleri bir camii ve ölülerini defnedebilecekleri kendilerine ait bir mezarlıkları bulunmuyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun son ziyareti sırasında Selanik Belediye Başkanı yeni camii yapılması için arsa sözü vermiş olmasına rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadığına dikkat çekiliyor. Raporda, şehirdeki tarihi Alaca Imaret Camii'nin umumi tuvalet olarak kullanıldığının altı çiziliyor.

Saldırıya uğrayan Yunanistan'daki camiilerin listesinin de yer aldığı raporda, suçluların asla adalete teslim edilmediği vurgulanıyor.

GÜNEY KIBRIS'TA YAŞANANLAR
Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Yunan ve Ortodoks azınlığa daha fazla dikkat çekiliyor olmasına rağmen, Güney Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin yaşadıkları sıkıntılar da Turkish Coalition of America tarafından hazırlanan raporda yer aldı. Raporda 2006 verilerine göre Güney Kıbrıs'ta bulunan 106 camiden 16'sı tamamen yıkıldığı, 61'i de kaderine terk edildiği vurgulandı.

Güney Kıbrıs'ta sadece iki tane faal camii bulunurken, Kuzey Kıbrıs'taki faal kilise sayısının 19 olduğu vurgulandı. Açık olan iki camide tam zamanlı imam bulunmadığı ve sadece namaz vakitlerinde ibadet yapılmasına izin verildiği kaydedildi. 300 yıl Osmanlı hakimiyetinde Larnaka'da bulunan Hala Sultan Camii (resimdeki) ve Limassol'da bulunan Köprülü Camii Güney Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin kullanabildiği yegane camiler. İki camiyi ziyaret etmek isteyenler de gümrükten geri çevriliyor. Raporda, Güney Kıbrıs'ta pek çok camii, hamam, çeşme ve mezarlık bulunmasına rağmen bunların genelde ya oto park yeri ya da çöplük olarak kullanıldığı ifade edildi. Resim: www.trekearth.com  


Facebook

Youtube