Dini Özgürlükler Konusunda Ağır Eleştiri

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Amerikan hükümeti tarafından yılda bir hazırlanan bir rapor, Türkiye’yi dini özgürlükleri en fazla ihlal eden ülkeler arasına yerleştirdi. Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’yi “sistematik ve gözle görünür” bir şekilde dini özgürlükleri ihlal etmekle suçluyor. Raporda Türkiye dahil 16 ülke, “En Çok Kaygı Duyulan Ülkeler” listesinde bulunuyor.


 


Associated Press haber ajansına konuşan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, komisyonun vardığı sonucu haksız bulduğunu açıkladı. Tan, “Tarafsız bakan herhangi bir göz, Türkiye’nin Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun yıllık raporunda bu konumda olmadığını görecektir,” diye konuştu ve geçen yıl hükümetin gayrimüslimlere ait vakıf ve ibadet yerlerini geri vermeye başladığını hatırlattı.

Yayınlanmadan bir gün önce Associated Press haber ajansı tarafından duyurulan rapor, Türkiye’nin özellikle gayrimüslimlerin din adamı yetiştirme, eğitim verme ve ibadet yeri açma konusunda sınırlamalar getirdiğini savunuyor.

Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu 1998 yılında Başkan, Dışişleri Bakanı ve Kongre üyelerinin kullanımına sunulacak raporlar hazırlamak üzere Kongre tarafından kuruldu. Bu yılki raporda dini özgürlükler alanında en fazla kaygı duyulan ülkeler arasında Türkiye dışında Burma, Çin, Eritre, Irak, İran, Kuzey Kore, Mısır, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan; Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam’ın adı geçiyor.

Amerika, Dini Özgürlükler Raporu’nda adı geçen ülkeleri bu alanda gelişme sağlamaya teşvik etmeye çalışıyor. Ancak raporun “En Çok Kaygı Duyulanlar” listesinde yer alan ülkeler yaptırımlara da maruz kalabiliyor.

Washington’un müttefiki olan Türkiye’yi en çok kaygı duyulan ülkeler listesinde bulunmasına rağmen yaptırımla cezalandırması beklenmiyor. Ancak Kongre komisyonunun hazırladığı raporun Türkiye bölümü, geçen yıl Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın raporuyla çelişiyor. Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda Bakan Hillary Clinton, Türkiye’yi “dini hoşgörü ortamını geliştirme yönünde attığı adımlardan dolayı” övmüştü. (Associated Press, VoA News)
 

Facebook

Youtube