CHP Milletvekili Umut Oran: Yurtdışı Türkler İhmal Ediliyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

NEW YORK -  CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Sosyalist Enternasyonal  Örgütünün Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlediği Küresel Ekonomik Sorunlar toplantısına katılmak için geldiği New York’ta toplantı sonrası Amerika’nın tek Türk radyosu olan Radyo Türküm’ün özel konuğu oldu..


 


Oran, CHP’nin tarihi boyunca zaman zaman etkin yada defansif olarak, ülke içinde ve ülke dışında görevini sürdürdüğünü dile getirdi. Sosyalist Enternasyonal’in BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘’Küresel Ekonomik Kriz’’ toplantısının sonucunda, krizin nedenleri hakkında detaylı neden tespitleri  yapılabildiğinide sözlerine ekleyen Oran, ‘’Sosyalist Enternasyonal 167 farklı ülkeden siyasi üyesi  olan bir çatı örgütüdür.. Biz CHP olarak bu örgütün kurucu üyelerindeniz, BDP’de bu örgütte gözlemci üye olarak bulunuyor’’ dedi.

Toplantı sonrasında düşüncelerini Radyo Türküm’de paylaşan Oran; zengini zengin yapan, insan odaklı olmayıp sadece para odaklı olan, şeffaflıktan uzak ve denetimsiz yönetim anlayışının dünyayı kriz ortamına soktuğunu dile getirdi.. Bu konuda sorun tespitlerinden daha önemli olan konunun, çözüm önerileri üretmek olduğunu sözlerine ekleyen Oran, ‘’Bu noktada bir öz eleştiri yapmak gerekirse bizimde henüz çözüm için yeni düşüncelerimiz, önerilerimiz bulunmamaktadır, biz Sosyalist Enternasyonel olarak bir şekilde çözüm üretmek zorundayız’’ dedi.


‘’Yurtdışında yaşayan Türkler biraz ihmal edildi’’

Dinleyiciler tarafından yoğun ilgi gören programda, gelen sorularıda değerlendiren Oran, Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın Siyasete aktif katılımı sağlamanın yollarını aradıklarını, bu konuda bir takım alt yapı çalışmalarında bulunduklarını dile getirdi..

Bu güne kadar biraz ihmal edilen yurtdışındaki  Türkler için sadece oy kullanmanın yeterli olmadığını söyleyen Oran, daha kapsamlı bir siyasi katılım için nasıl bir örgütlenme yapılabileceğine yönelik CHP tarafından çalışmalar yapıldığını, gelecek seçim dönemine kadar kayda değer ilerlemeler yapılabileceğini sözlerine ekledi..

‘’CHP Obama’yı destekliyor’’

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Amerika’da yaklaşan seçim döneminide değerlendirdi. Oran, bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi, ‘’2008 yılında Obama insan odaklı ve sosyal devlet odaklı konuştu, bu düşüncelerinin hepsini hayata geçirmedi fakat bu seçimlerdede Başkan Obama’ya yeni bir şans tanınması gerektiğini düşünüyorum.. Obama yenilikci yaklaşımlarıyla siyasete bir fark getirdi.’’ dedi.

‘’Her ihracat bir fabrika açar, her ithalat Türkiye’de bir fabrika kapatır…’’

Türkiye-Amerika ekonomik ilişkilerine değinen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türkiye’nin dış ekonomik ilişkilerinde Hükümetin yanlış politikaları sonucu, yurtdışına yapılan ihracat seviyelerinin ciddi ölçüde düştüğünü söyledi.. Oran, Türkiye Amerika arasında 2002 yılında kafa kafaya olan ihracat ve ithalat değerlerinin, günümüzde 1 ihracat 3 ithalat oranına gerilediğinin altını çizdi ve  ‘’Türkiye’den yapılan her ihracat ülkemizde bir fabrika açar, Türkiye’ye yapılan her ithalat ülkemizde bir fabrika kapatır bu istihdamı yok eder..’’ dedi

‘’Türkiye Suriye Politikasında Başbakan olaya kişisel ve partizanca yaklaşıyor’’

Umut Oran , Suriye’nin içinde bulunduğu durumda Türkiye’nin yanlış politika uyguladığını söyledi.. Bu konuda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın  olaya kişisel ve partizanca bakmak yerine, sürecin sonuna kadar barış yanlısı bir devlet politikası izlemesi gerektiğini  fakat şuanda böyle bir tutumda olmayı tercih etmediğini belirtti..

Oran, Başbakan’ın uluslararası örgütlerin tutumlarının belirlenmesini beklemeden kişisel sert çıkışlar yaptığını ve daha savaş başlamadan savaş baltalarını eline almasının dış politika ilişkilerinde Türkiye’nin yara almasına sebep olduğunu da sözlerine ekledi.

‘’Sözde Şike Davasında Ortada Hiçbir Şey Yok, Dava Temiz..’’

Dinleyicilerden gelen sorulardan biriside Türkiye’de yoğun gündem oluşturan  şike davasıydı.. Bu konuda Umut Oran eski bir sporcu ve bir siyasetci olarak olayı şu sözlerle değerlendirdi; ‘’Eski bir sporcu yada siyasetci kimliğimle ben olaya her açıdan bakıp incelediğimde bana bu olay ‘’Sözde şike davası, bir siyasi dava’’ izlenimi veriyor. Benim düşünceme göre Fenerbahçe’nin şike davası temiz, ortada elle tutulur hiçbirşey yok, bu durum, iktidarın bir şekilde sporda da kontrolu ele almak için giriştiği bir güç savaşıdır.’’

Programın sonunda Radyo Türküm Genel Yayın Yönetmeni Bingül Sevimli, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’a katılımından dolayı bir teşekkür plaketi taktim etti..

Turkish Life News Özel Haber


 

Facebook

Youtube