30 Yaşını Dolduran 30 Bin Lİraya Bedelli Askerlik Yapabilecek

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerliğin koşullarını açıkladı. Bedelli askerlikte yaş sınırı 30, bedel ise 30 bin TL olacak. 21 günlük temel eğitim ise verilmeyecek. Uygulamadan yararlanmak isteyenler bedelin yarısını peşin diğer yarısını 6 taksitle ödeyebilecekler. Ayrıca dövizli askerlikden yararlanan ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için de yeni uygulama geldi. Buna göre dövizli askerlikte 38 olan yaş sınırı kaldırıldı. Ayrıca bedel de 10 bin Avro olarak belirlendi.
Başbakan Erdoğan'ın grup konuşmasındaki bedelli askerlik açıklamaları şu şekilde; "Gelelim bedelli konusuna, bedelli askerlik konusu 9 yıl boyunca partimizin gündeminde oldu. Terörle mücadelede zafiyet olmaması için dikkatle gözlem yaptık. Genelkurmayla istişare halinde olduk. Milli Savunma Bakanı'ndan 'Bedelli uyarıları' Bakaya sayısındaki artış ve yaptığımız anketler bedelli konusunda olumlu ortamın oluştuğunu gösterdi. Bedelli askerlik uygulamasıyla iki hedef gözetiyoruz, bakaya sayısında artış görüyoruz. Bunu eritmek istiyoruz. Ayrıca sosyal politikalara yatırım yapacağız bu parayla. Bu para şehit, gazi yakınlarına aktarılacak. Dövizli askerlik konusunda, 38 yaş sınırını kaldırıyoruz. 10 bin Avro bedelle askerlik hakkı getiriyoruz. Bedelli askerlik ise, henüz askerlik hizmetine başlamamış, 30 yaşından gün almış olanlar bu kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren bu hakkı kazanacaklar. 6 ay içinde başvuranlar 30 bin TL karşılığında bu haktan yararlanabilecekler. 30 bin TL isterse peşin, isterlerse yarısı peşin yarısı da daha sonra ödenebilecek. Bu hakkı kazananlar 21 gün askerlik hizmeti de yapmayacaklar. Vicdani ret hükümetimizin gündeminde hiçbir zaman olmadı. Ben bedelli askerlik uygulamasının ülkemize, gençlerimize onların ailelerine hayırlı olmasını diliyorum."

"ŞARTLARDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısından sonra TBMM'den ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazetecilerin ''bedelli askerlik'' ile ilgili ''geçmiş olsun'' sözlerine, ''Hayırdır'' diye karşılık verdi. Bedelli askerlik konusunun ne zaman yasalaşacağı sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, tasarının TBMM'ye ''bugün geleceğini'' söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Niyetimiz zamanı uzatmadan süratle bitirmek. Bu hafta sonuna kadar bitebilir. Cuma günü malum gensoru olayı var. Perşembeye yetiştirebilirlerse arkadaşlar. Yetişebilirse bu hafta, yetişmezse haftaya...'' dedi.

Komisyonda yaşın, ücretin düşme ihtimali var mı'' sorusuna ise Başbakan Erdoğan, ''Hiçbir şey olmaz'' yanıtını verdi. Bedelin ödemesindeki vadeyle ilgili bir durum olur mu'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, ''O bankalarla alakalı bir sorun. Bizim şeyimiz 6 ay. Bankalara gidenler bankalardan bu krediyi anlaştıkları şekilde alabilirler'' diye konuştu.

PERŞEMBE GÜNÜ MECLİS'TE
Bedelli askerlik yasa tasarısı perşembe günü Meclis Savunma Komisyonu'nda görüşülecek. / Habertürk

Facebook

Youtube