
TBMM Genel Kurulunda, bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren, Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.
Kanuna göre, işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ve sanat sahibi olarak yurtdışında oturma ve çalışma iznine sahip olanlar, en az 3 yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde çalışmış olmaları şartıyla 10 bin euro ödeyerek, 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Mevcut düzenlemede ödenmesi gereken para 5 bin 112 euro idi.
38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemelerini yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar da 7 bin 668 euro yerine 10 bin euro ödeyerek, 21 gün askerlik yapmadan bu hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanacaklar, 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmayacak. Belirtilen yaş sınırı sonuna kadar temel askerlik eğitimini yapmayanların, dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılarak askerlik işlemine tabi tutulmasına ilişkin düzenleme kaldırılacak.
BEDELLİDE BAŞVURU SÜRESİ 6 AY
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte fiili askerlik hizmetine başlamayan, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle (bu tarih dahil) 30 yaşından gün alanlar, 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin TL'yi ödemeleri halinde temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Başvuruda bulunanlar, bu parayı başvuru sırasında defaten ödeyebilecek ya da yarısını başvuru sırasında diğer yarısını ise başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödeyebilecek. Bu uygulama kapsamında ödenecek paralar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankasında açılacak özel hesaba yatırılacak.
PARALAR NEREDE KULLANILACAK
Özel hesapta toplanan paralar; şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları dahil TSK'ya mensup vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, haklarında askerliğe elverişli olmadıkları yönünde verilen kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da 6 ay içinde başvurmaları halinde yaş sınırı aranmaksızın bu düzenlemeden yararlanacak. Bu kanundan yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.
KANUNDAN ÖNCEKİ MİKTARI ÖDEYECEKLER
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce temel askerlik eğitimini süresi içinde yapmadıkları gerekçesiyle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan, belirtilen yararlanma şartlarını taşıdıklarını ve bu kanunla değiştirilmeden önceki miktarları süresi içinde ödediklerini konsolosluklara müracaatla belgelendirenler, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bu kişiler hakkında da askerlik hizmetini yerine getirmedikleri için idari ve adli soruşturma ile kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce temel askerlik eğitimini tamamlamalarının ardından askerliğe elverişsiz hale gelen, vefat eden, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilen veya Türk vatandaşlığını kaybedenler ile ödeme ve temel askerlik eğitimi yükümlülüklerini süresi içinde tamamladıkları için kesin terhise hak kazananlara geri ödeme yapılmayacak. Kanun yürürlüğe girmeden önce dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da bu düzenlemeden yararlanacak ve temel askerlik hükümlerine tabi tutulmayacak.
"BAKAN VE MİLLETVEKİLLERİ ARKA SIRALARDA UYUYOR"
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Genel Kurulun arka sıralarını göstererek, “Enerji Bakanı ve milletvekilleri arkalarda uyuyor. Battaniye ve yastık getirmek lazım” dedi. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören de “Meclis yaylaya döndü. Sayın bakan ve milletvekilleri arkalarda uyuyor” diye konuştu. Tasarının yasalaşması, 12 saat sürdü. Muhalefet milletvekilleri, maddeler üzerinde konuşma haklarının yanı sıra önergeler de vererek söz aldı. Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının yasalaşmasının ardından bugün saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Yurtdışında yaşayan ve çalışanlar bedelli askerlik yasasından nasıl faydalanacak ? Yurtdışı bedellik bedeli 5 bin avrodan 10 bin avroya mı yükseliyor ? 38 yaş sınırı nedir ? 21 Gün temel askerlik yapılacak mı ? Yurtdışında 2 yıl 360 gün çalışmış kişi için yasanın çıktığı tarih önemli mi ?
Tüm detaylar Turkavenue.com'un özel araştırma haberinde.
Soru: Yurt dışında çalışıyorum. Bu durumda Bedelli Askerlik için Türkiye'ye gelmem gerekiyor mu?
Cevap: Oturma ve çalışma iznine sahip olan işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanat icra etmek üzere toplam 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunanların 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar başvurdukları takdirde 5 bin 112 Avro karşılığı dövizle askerlik hizmetini yerine getirdiklerini, aynı şekilde 38 yaşına kadar başvurmayanların ise 7 bin 668 Avro karşılığı bu hizmeti yapıyorlardı.
Hazırlanan yeni tasarıyla dövizle askerlik için 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin avro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getirdiklerini, ayrıca bu hakkı elde edenlerin 21 gün temel eğitimi de tamamen kaldırılmış oldu. Yani daha önce 5.112 AVRO verip, 21 gün temem eğitim alıyordunuz, şimdi ise bu miktar 10 bin avroya çıktı ama bu durumda 21 gün eğitim için Türkiye'ye gelmeniz gerekmiyor.
Yani dövizle askerlik hakkına sahip olanlar sadece 10 bin Avro ödemek suretiyle, bu yükümlülüğü yerine getirmiş olacaklar, yaşları ne olursa olsun. Böyle bir ayırım yapılmayacak. Herhangi bir temel askerlik eğitiminden de muaf tutulacak.
Soru: Yaşım 30, kanun çıktığında nasıl faydalanacağım?
Cevap: 31 Aralık 1982 tarihinden önce doğmuş olanlar Bedelli Askerlik yasasından faydalanabilecek.
Soru: Ocak 2012 tarihine askere gitmek için karar aldırdım. 3 hafta Burdur'da eğitim alacaktım. Aldırdığım karar nasıl etkilenecek?
Cevap: Yasanın çıkmasıyla birlikte karar aldırmış bile olsanız, bedelli askerlik bedelini ödedikten sonra Burdur'da 3 hafta eğitim almanıza gerek kalmayacak. Burdur'da 3 haftalık eğitim bu yasa ile tarihe karışmış oluyor.
Cevap: Bedelli askerlik uygulamasının daha önce 3 kez yapıldı. 1987, 1992 ve 1999 yıllarında çıkarılan kanunlarla bedelli mümkün hale geldi. 1987 ve 1992 yıllarında çıkarılan askerlik kanunlarında amaç, büyük miktarlara ulaşan saklı, bakaya ve yoklama açığı birikiminin engellenmesiydi. 1999'da ise bedelli askerlik, Marmara depreminin zararlarının giderilmesine katkı sağlamak için çıkarıldı.
Soru: Bedelli askerlik bu defa neden çıkıyor?
Cevap: Bakaya sayısının ciddi oranlarda artması birinci neden. İkincisi ise Bedelli Askerlik Kanunu ile çok önemli sosyal bazı hizmetlerin gerçekleşmesini sağlamak. Şu anda 460 bin civarında bakaya kalan kişi var. Bu sayıyı eritmek ve daha da artmasını önlemek için bedelli askerlik pratik çözümlerden biri. Özellikle sınır birliklerinin profesyonel ordu tarafından korunacak olması ve er-erbaş'ların bu bölgede görevlendirilmemesi de bedellinin yasalaşmasında önemli gerekçelerden biri.
Soru: Devlet bu parayı nasıl kullanacak?
Cevap: Tasarıya konulan bir maddeyle bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK'ya, Jandarma Genel Komutanlığına, Sahil Güvenlik Komutanlığına, Emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve faaliyetlerinin finansmanına aktarılması sağlanacak.Ayrıca özürlülere ayrılan fon desteklenecek.
Soru: Yaş sınırı neden 30?
Cevap: Öngörülen yaş sınırı ile askerlik ve güvenlik hizmetlerinin aksamasına mahal vermeyecek şekilde hesaplandığından, 30 yaş sınırı kabul edildi. Özellikle er ve erbaş sayısı dikkate alınarak, terörle müdadeleced zafiyetin oluşmasına izin verilmemesi için 30 yaş sınırı konuldu.
Cevap: Yasa AKP Hükümeti tarafından öngörüldüğü şekilde yasalaşacaktır. Yaş sınırının inmesi veya ödenecek bedelde değişiklik kesinlikle mümkün değil. Yukarıdaki sebeplerden dolayı yaş sınırı 30 olarak kesinleşti.
Soru: Benim doğum günüm 1 Aralık 1982, bedelli askerlikten yararlanacak mıyım?
Cevap: Bedelli Askerlik yasasına göre, 29 yaş artı 1 gün kuralı geçerli. Yani yasanın çıktığı gün, 1982 doğumlu bir kişi doğum tarihindeki gün ve aya göre yasadan faydalanabilecek. Eğer yasa 29 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe girerse 1 Aralık 1982 doğumlu bir kişi bu yasadan faydalanamayacak.