Hitler’in Kullandığı Mercedes New Jersey’de Ortaya Çıktı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Cemil Özyurt - Zenop Tuncer 15 yıla yakın zamandır New Jersey'nin Edgewater şehrinde klasik araba tamiri ile uğraşıyor. Euro Tech Motors tamirhanesi bir klasik araba müzesi gibi adeta. Babası da Fordcu Bogoz Usta olarak Taksim'de ün yapmış bir ustaymış. Baba mesleğini 1977 yılında geldiği ABD'de sürdüren Zenop Usta'nın mekanında pek çok klasik araba bulunuyor. Aralarından en ilgi çekeni ise 1942 model bir Mercedes. Arabanın ilk sahibi ise Adolf Hitler. Nasıl olur da 1942 model Hitler'in kullandığı bir Mercedes araba, Amerika'da New Jersey'de ortaya çıkar?


 
Zenop Usta, kendisinden daha önce de klasik araba koleksiyonu yapan iyi bir müşterisi için Mercedes 540 model bir araba ararken, internette bir ilan gördü. Müşterisini arayıp ''Senin aradığın değil ama ona yakın bir model internette satılık,'' diye sordu. Müşterisi ''Alalım,'' deyince de, toplam 175 bin dolar maliyetle arabayı aldı.
 
Mercedes Ohio'dan New Jersey'e getirildi, Zenop Usta tamire koyuldu. Arabayı tamir ederken arka tekerleklerden birinin orjinalini satın almak için Mercedes'i aradı ve modelini, seri numarasını söyledi. Aradan çok geçmeden Mercedes'ten telefonlar yağmaya başladı. Arabayı nerden aldığını sordular. Arabanın ruhsatını dikkatli incelemesini istediler. Zenop Usta başta bir şey göremez ama sonra dikkatli incelediğinde Naziler'in sembolünü ruhsatta olduğunu gördü. Mercedes, seri numarası ve ruhsat kayıtlarından arabanın Hitler'e ait olduğunu açıkladı. 
 
Arabanın ruhsatında arabanın bizzat Hitler'e ait olduğu Almanca olarak da yer aldığı da görülüyor. Mercedes'in de onayladığı 1942 model araba, 1951 yılında ABD'ye getirildi. Ohio'daki arabanın sahibinin dedesi Almanya'da askerliğini yapan Amerikalı bir subaydı. Arabayı da 2. Dünya Savaşı sonrasında Amerika'ya getirdi. Arabanın sahibi olan Lübnanlı işadamı Fred Daibes'e bir açık arttırma firması 1.5 milyon dolar önerdi. Ancak işadamı kabul etmedi
 
Zenop Tuncer, arabada 80 bin kilometre olduğunu, Mercedes'in hala orjinal parçalarına sahip olduğunu vurguluyor. Arabayı satan satıcının Hitler'e ait olduğunu bilmediğini ifade eden Tuncer, ''Kendisini aradım. 'Arabanın Hitler'e ait olduğunu biliyor muydun?' diye sordum. Bana 'ciddi misin?' dedi. Arabanın sahibi de nasıl olup da Hitler'in arabasının Amerika'ya getirildiği konusunda bilgisi yok,'' diye konuştu. Hitler'in 3 Mercedes'inin çalındığı bilinirken, Amerika'da ortaya çıkan modelin de bu çalınan üç araçtan biri olduğu tahmin ediliyor

 

Zenop Tuncer'in babası Bogoz Tuncer 1946 model Ford arabaların Türkiye'ye ithalinden sonra
yaşadığı sübob sıkıntısını aşan usta olarak biliniyor. Vehbi Koç'un gelen tüm sıfır model Ford arabaların süboplarını Bogoz Usta'ya yenilettiğini bu nedenle de isminin 'Fordcu Bogoz Usta' olarak anıldığını anlatan oğul Tuncer, 1990 yılında vefat eden babasının Amerika'ya hiç alışamadığını ve aklının hep Türkiye'de kaldığını söylüyor.  

Facebook

Youtube