Çanakkale Şehitleri New Yorkta Anıldı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

New York - Türkevi'nde gerçekleşen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programa; Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu Levent Bilgen, BM Daimi Temsilciliği Askeri Ataşesi Albay Savaş Celepoğlu, TADF Başkan Yardımcısı Faruk Acar'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.


 


TADF Başkanı Ali Çınar'ın Türkiye'de olması nedeniyle Başkan Yardımcısı Acar programın açılışında yaptığı konuşmasında Çanakkale Savaşı'nın bir 'varoluş mücadelesi' olduğunun altını çizdi. Türk milletinin Çanakkale Savaşı'nda 250 bin evladını şehit vererek çok büyük bir bedel ödediğini kaydeden Acar, ''Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktası olmuş, tarihin akışı üzerinde Türk milleti belirleyici bir rol oynamıştır. Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan bir azmin mücadelesidir'' diye konuştu.

BM Daimi Temsilciliği Askeri Ataşesi Albay Celepoğlu ise konuşmasına, Afganistan'da meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden 12 şehide rahmet dileyerek başladı. Çanakkale Savaşı'nın yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından olduğunu belirten Albay Celepoğlu, zaferin ne zor koşullarda elde edildiğini Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy'dan yaptığı alıntılarla anlattı.

Celepoğlu, ''Bizler, bağımsız ve hür yaşama iradesi olan Çanakkale ruhunu Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta ve bugün terörle mücadelede görmekteyiz. Şehit yakınları ve gazilerimizle konuştuğumuzda bu ruhun yaşamakta olduğuna şahit olmaktayız. İnancım odur ki asla da kaybolmayacaktır çünkü bu, bizim genlerimizde var'' dedi.

BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Apakan da Çanakkale Savaşı'nın, Türk insanı için varoluş ve diriliş mücadelesi olduğunu vurguladı. Konuşmasında, Mithat Cemal Kuntay'ın, ''Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır'' mısrasına da yer veren Apakan, ''İşte biz de bu anlayışla bu vatanı bizlere armağan eden Çanakkale şehitlerimiz ile bu yurt uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi unutmayacağız'' dedi.

Çanakkale Savaşı'nın, Türk insanı için olduğu kadar, burada mücadele eden tüm milletler için de müstesna bir öneme sahip olduğunu ifade eden Apakan şunları söyledi:

Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitleri rahmet ve saygıyla andıklarını belirten Apakan, Afganistan'da barış ve istikrarı korumak adına görev yaparken şehit olanları da andı. Apakan, Türkiye'yi yurt dışında temsil ederken şehit olan Dışişleri Bakanlığı mensupları ile diğer kamu görevlileri ve aile fertlerini de minnetle andığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından program, Fatih Çocukevi öğrencilerinin hazırladığı piyesle devam etti. Çanakkale Savaşı'nın anlatılığı gösteri izleyenlerden tam not aldı. Young Turks Derneği İkinci Başkanı Cenk Çoktosun da bir şiir okuduğu program New York Atatürk Korosu'nun verdiği mini konserle son buldu. (AA)

Facebook

Youtube